Tee kehostasi ystävä.

Make your Body your Buddy.” Nurit C. Krauss

Tämän lauseen kuulin Nurit Kraussilta, kun tutustuin TimeLessBody-ohjelmaan (TLB) viisi vuotta sitten. Lauseen merkitys on laajentunut vuosien kuluessa ja nyt tiedän, mitä se minulle merkitsee.

20 vuotta sitten jouduin vakavaan moottoripyöräonnettomuuteen, jonka seurauksena suurin vamma oli maksan ruptuura (=repeämä). Taitavat kirurgit saivat pelastettua elämäni. Oman asenteeni avulla toivuin leikkauksista niin nopeasti, että minut suostuttiin kotiuttamaan jo alle kahden viikon sairaalassaolon jälkeen. Fyysisesti olin toipunut ihmeellisen hyvin ja nopeasti. Totuus kuitenkin on, että kehoni oli kohdannut suuren trauman, josta toipuminen jatkuu edelleen – fyysisellä mutta myös mielen ja tunteiden tasolla. Fyysisesti olin saanut myös muita vammoja, kuten leukaluun murtuman sekä monia kasvojenalueen hiusmurtumia.

Vuosien kuluessa olen kärsinyt erilaisista kroonisista kivuista kehossani. Lopulta olen oppinut elämään niiden kanssa. Kivusta tuli osa minua, eikä kipulääkkeistä juurikaan ollut apua.

Ensimmäisen TLB-kurssin jälkeen tein harjoituksia joka päivä usean kuukauden ajan. Pian huomasin positiivisia muutoksia kehossani. Ensin hartia- ja käsikivut alkoivat helpottua. Päänsärky vaivasi entistä harvemmin. Vuoden jälkeen vatsan kiinnikekivut olivat kadonneet lähes kokonaan. Koko ajan jatkoin harjoituksia – en aina enää päivittäin, mutta usein. Toki olen tehnyt koko ajan myös muuta kuin TLB:tä – tanssin ja liikun paljon. TLB on ollut kuitenkin tärkeä linkki toipumisessa ja eheytymisessäni.

Vähitellen opin tuntemaan kehoani paremmin. Opin kuuntelemaan ja kuulemaan sen lähettämiä merkkejä paremmin. Opin rakastamaan kehoani. Opin hyväksymään ja sitä kautta kehittymään. Kehostani tuli ystävä, josta halusin pitää huolta. Fyysinen kehoni rentoutui ja vahvistui, jota kautta myös mieleni ja tunteeni alkoivat vapautua.

Prosessi on vaatinut kuitenkin määrätietoisuutta sekä paljon harjoittelua ja toistoja – halua kehittyä. Motivaationa on toiminut oma hyvinvointini. Jos en tee harjoituksia säännöllisesti, kivut ja vaivat palaavat helposti. Kipu opettaa, mutta motivaationani toimii hyvä olo. Kehoni on ystävä.

Tämä oli minun tarinani.

Jennika, TLB-ohjaaja

Lue lisää TLB:stä ja tsekkaa tulevat kurssit:

tanssivamieli.com/tapahtumat tai https://timelessbodyry.wordpress.com/

Nurit Krauss vierailee Suomessa lokakuussa 2015.

Helsingin kurssi 23.-25.10. ja Turun kurssit 26.10.-1.11.

WP_20150716_004 (3)